Mengatasi Sembelit Anak Kecil

mengatasi sembelit anak

Anak anda sudah beberapa hari tidak membuang air besar. Anak kecil anda sudah mula meragam. Sebagai ibu bapa, sudah tentu perkara ini meresahkan hati. Ini tanda anak kecil anda sedang menghadapi sembelit. Kami akan cuba berkongsi tips untuk mengatasi sembelit anak kecil.

Tanda-Tanda Sembelit

Sebagai orang dewasa, ktia sudah tentu mempunyai pengalaman berhadapan dengan sembelit. Namun, bagi anak-anak kecil, terutamanya yang belum boleh berkata-kata, perkara ini sukar untuk diluahkan mereka. Ibu bapa perlu peka dengan tanda-tanda berikut yang menunjukkan bahawa anak kecil anda sedang menghadapi sembelit.

  1. Tanda calitan najis pada lampin anak, tetapi tiada atau sangat sedikit najis yang keluar;
  2. Najis yang keluar keras serta mempunyai darah;
  3. Anak kelihatan meragam dan tidak selesa;
  4. Anak kelihatan meneran dengan kuat tetapi tiada najis;
  5. Perut anak mengeras

Jika anak-anak anda mempunyai tanda-tanda berikut, jangan panik kerana kebiasaannya sembelit boleh diuruskan di rumah dengan pemantauan teliti ibu bapa

Tips Mengatasi Sembelit Anak di Rumah

Ibu bapa boleh mencuba tips-tips berikut bagi mengatasi sembelit anak di rumah:

(1) Hentikan memberi makanan yang disyaki mengakibatkan sembelit

Cuba senaraikan kembali apa makanan yang anda baru perkenalkan kepada anak anda? Mungkin anak anda masih kurang bersedia memakan makanan tersebut.

Antara makanan yang boleh mengakibatkan sembelit pada anak kecil termasuklah pisang, epal, roti putih dan nasi putih. Ada kalanya, susu formula yang tidak sesuai juga boleh mengakibatkan masalah sembelit, mungkin anak memunyai masalah ‘lactose intolerant’. Penukaran susu formula bayi mungkin boleh membantu mengurangkan masalah ini.

(2) Banyakkan pengambilan air tanpa gula

Punca biasa najis keras yang mengakibatkan sembelit pada kanak-kanak adalah kerana kerasnya najis tersebut yang menyukarkan proses nyahtinja. Keadaan ini boleh jadi kerana anak kekurangan air, akibat terlalu banyak minum air manis atau tidak langsung minum air. Banyakkan memberi air kepada anak dalam diet mereka atau jika terpaksa, kurangkan tahap kemanisan air minuman yang diberi kepada anak-anak.

(3) Berikan makanan yang membantu melembutkan najis

Antara makanan yang dicadangkan untuk membantu mengurangkan sembelit anak adalah nuah-buahan seperti prun, pear dan mangga. Buah-buahan ini mempunyai kadar sorbitol yang tinggi yang membantu mempermudahkan pencernaan. Selain itu, banyakkan juga beri makanan berasaskan kacang seperti pea, bijirin dan roti wholemeal. 

mengatasi sembelit anak

(4) Galakkan anak untuk bergerak

Pergerakan anak boleh membantu menggerakkan makanan dalam usus untuk pencernaan yang lebih baik. Ibu bapa juga boleh membantu anak dengan melakukan senaman mengayuh basikal pada kaki anak. Urutan di bahagian abdomen juga boleh membantu pergerakan najis keluar.

Hamizah Hanapi
Hamizah Hanapi merupakan seorang graduan sains matematik dari Universiti of Surrey, United Kingdom. Beliau merupakan seorang ibu kepada 3 anak dan suka berkongsi tips keibu bapaan berdasarkan pengalaman beliau. Beliau banyak berkongsikan perjalanan kehidupan beliau di https://www.cozylady.com.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *