Melabel Anak: Jangan Pandang Remeh

melabel anak

Pernah ke dengar bahawa kata-kata ibu bapa itu adalah doa? Begitulah juga dengan budaya melabel anak oleh ibu bapa, ianya berpotensi mendatangkan kesan yang mendalam kepada anak-anak tersebut.

Budaya Melabel Anak

Manusia ini hidup di dalam keadaan ‘homogeneity‘, iaitu untuk dikategorikan sebagai normal, corak kehidupan kita perlulah bersamaan dengan corak kehidupan majoriti dalam masyarakat. Jika ada terlain sedikit, maka kita akan hukum orang yang tak sama dengan melabel mereka dengan bermacam-macam label.

Kita bukan bercakap tentang label kanak-kanak istimewa seperti autism, disleksia, ADHD dan sebagainya. Bukan itu yang saya maksudkan.

Label yang saya maksudkan ini terhasil daripada pemerhatian biasa.

Contoh Situasi

“Oh, Ahmad ini cuai sikit. Careless. Jangan bagi anak saya apa-apa responsibilities ye cikgu.” pesan Ibu Ahmad kepada cikgunya.

Ibu Ahmad melabel anaknya dari kecil sebagai anak yang sentiasa cuai. Ibunya seakan tidak percaya dengan anak sendiri. Semua perkara melibatkan kehidupan Ahmad akan diuruskan dan diselesaikan ibunya. Masukkan buku di dalam beg untuk hari esoknya, pack barang, basuh pinggan dan sebagainya.

Di sekolah, Ahmad sentiasa diingatkan untuk tidak membuat kesalahan bodoh di dalam latihan. Diulang-ulang perkataan careless atau cuai di dalam benak minda Ahmad

Jangan Pandang Remeh Kesan Melabel Anak

Apabila kita melabel seorang kanak-kanak, perkataan dariapda orang dewasa itu sifatnya sangat kuat kesannya terhadap anak tersebut. Setiap label perkataan yang kita berikan seperti malas, bijak, lembam, hiper – merupakan satu bentuk jangkaan yang mampu mempengerahui perangai atau tingkah laku jangka panjang.

Masihkah kita ingat lagi report kad semasa zaman sekolah kita dahulu? Guru akan menulis komen atau ulasan tentang prestasi anak murid sepanjang tahun tersebut.

“Ain seorang pelajar yang pendiam.”

“Keputusan Ali merosot kerana terlalu banyak bermain.”

“Prestasi teruk. Tidak bermaya.”

Selain untuk memberikan ulasan kepada ibu bapa, sebenarnya ulasan itu juga bertujuan untuk memberi persediaan kepada bakal guru tahun depan berdepan dengan anak murid yang baru. Malangnya, apabila guru baru menerima label ulasan yang berbentuk negatif, ada kebarangkalian label tersebut terbawa-bawa dan memberikan expectation yang kurang kepada murid.

Si kecil akan rebel di dalam kelas kerana terus-terusan mereka dilabel dengan benda yang negatif.

Guru satu hal. Ibu bapa pun satu hal.

Melabel Boleh Menjadi Perkara Positif

Menurut Alagammai, seorang pakar terapi pendidikan dan kesihatan mental, melabel boleh menjadi sesuatu yang baik. Walaubagaimanapun, melabel dengan perkataan yang buruk atau bahaya berbanding yang baik adalah sesuatu yang zalim. Lagi menzalimkan adalah jika kita bagitahu orang lain tentang label yang digunakan.

Jika label buruk digunakan secara persisten, ia akan mengganggu emosi dan sifat daya saing anak-anak dan menjurus ke arah masalah mental.

Apa Perlu Ibu Bapa Lakukan?

1. Terangkan keadaan yang berlaku, bukan fokus sifat anak-anak

Contohnya, jika si kecil memecahkan pinggan kita akan terpacul “Adik ini selalu sangat tak berjaga-jaga. Semalam pecahkan pinggan. Minggu lepas pecahkan minggu. Setiap masa nak pecahkan pinggan kenapa.”

Ibu bapa boleh tukar kepada, “Adik tak berjaga-jaga hari ini. Sebab tak pegang betul-betul, pinggan dah pecah.”

Elakkan menggunapakai perkataan ‘selalu’. Fokus apa yang sedang terjadi. Tak perlu mengungkit cerita lama. Perkataan ‘selalu’ menunjukkan tingkahlaku yang dah lepas-lepas.

2. Label juga boleh jadi sesuatu yang tricky

Ada juga ibu bapa yang kerap memanggil anak-anak dengan panggilan ‘brilliant‘. Hanya satu patah perkataan. Kanak-kanak akan berasa tertekan untuk menjadi yang paling top setiap masa. Di sini, kita panggil sebagai ‘overestimate’ kelebihan seseorang.

Boleh tukar kepada, “Ibu sangat bangga tengok adik buat latihan untuk exam esok.” Pujian yang sama. Tetapi, mampu menghilangkan rasa tekanan anak-anak.

Senang cerita, tak perlu nak label-label

Label yang diberikan berbeza dari orang yang memberi dan orang yang menerima. Ia sesuatu yang subjektif. “Kamu ini tak pandailah.” Persoalannya, nak pandai bagaimana lagi? Tiada indikator yang tepat untuk menjadi pandai.

Maka, ia adalah strategi yang sangat tidak efektif untuk membina jati diri atau tingkah laku. Apatah lagi untuk mewujudkan motivasi.

Hazhari Ismail
Hazhari Ismail mempunyai kelulusan Master dan Degree dalam Psikologi Kanak-kanak daripada Birmingham University dan Leeds University, United Kingdom. Beliau merupakan aktivis International Networking for Child Development and Protection (INCDP) untuk hak kanak-kanak. Selain itu, beliau merupakan penasihat kurikulum taska dan tadika di Kuala Lumpur dan Selangor. Beliau kini bertugas sebagai pensyarah di Pusrawi International University College, Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *