Makanan Ibu Mengandung Yang Wajib Diambil

makanan ibu mengandung

Disahkan hamil merupakan suatu berita kegembiraan yang dinantikan kebanyakan pasangan berkahwin. Namun, keadaan ini mungkin mencemaskan bagi yang pertama kali bakal menerima cahaya mata. Antara persoalan utama wanita yang bakal menerima cahaya mata adalah apakah makanan ibu mengandung yang sepatutnya ada bagi memastikan anak dan ibu sentiasa sihat dan cukup nutrisi?

Makanan Ibu Mengandung yang Wajib Diambil

1. Susu dan Produk Tenusu

Ini sudah menjadi makanan ibu mengandung yang pertama sekali dalam senarai ramai orang. Hampir semua orang mengetahui bahawa bayi dalam kandungan memerlukan banyak protein untuk membentuk tisu-tisu dan organ badan dengan sempurna dan kalsium bagi membantu membentuk tulang dalam badan si kecil ini.

Susu dan produk tenusu seperti keju merupakan satu makanan yang berupaya memberikan jumlah kalsium dan protein yang diperlukan ini.

Ibu-ibu juga digalakkan untuk memakan yoghurt (terutamanya Greek Yoghurt yang lebih kaya dengan protein) bagi menambah variasi produk tenusu agar ibu (dan anak dalam kandungan) tidak bosan.

2. Bijirin dan Kekacang

Bijirin dan kekacang seperti oat, barli dan gandum merupakan makanan bijirin yang kaya dengan zat besi serta asid folik. Dalam fasa kandungan sedang pesat membesar, asid folik adalah sangat penting bagi memastikan tiub neural bayi terbentuk dengan sempurna.

Bagi citarasa rakyat Malaysia, makanan bijirin tradisi seperti tempe, taucu serta kekacang seperti kacang buncis, kacang panjang dan kacang tanah mudah untuk didapati di pasar-pasar seluruh Malaysia.

Bagi makanan berasaskan bijirin seperti roti, nasi dan pasta, ianya juga baik untuk diambil secara sederhana, dan jika boleh, utamakan makanan bijian penuh (whole grain).

3. Daging dan Ayam

Daging dan ayam sudah tentu perlu sebagai makanan ibu mengandung. Kandungan protein yang tinggi diperlukan bagi tumbesaran sempurna bayi dalam kandungan. Selain itu, daging merah juga mempunyai kandungan zat besi yang tinggi. Zat besi diperlukan bagi membina sel-sel darah merah bagi si kecil dalam perut itu.

Kekurangan zat besi, terutamanya dalam fasa awal kehamilan berpotensi menyebabkan anak menghidap ‘iron-deficiency anemia‘ yang seterusnya berpotensi mengakibatkan kelahiran pra-matang atau anak lahir kurang berat.

Bagi ibu-ibu yang mempunyai pilihan, utamakanlah pemakanan daging tanpa lemak bagi kesihatan yang lebih optimum.

4. Ikan

Mungkin kita selalu dengar bahawa diet ibu mengandung ni perlu ada ikan salmon kerana kandungan Omega-3 yang tinggi.

Tetapi tahukah kita, ikan tempatan juga tidak kurang kaya dengan Omega-3 juga. Ikan salmon bukanlah ikan tempatan dan agak sukar didapati. Jika adapun, harganya boleh tahan sangat tinggi. Oleh itu, sebagai langkah alternatif, cukup dengan memakan ikan-ikan tempatan seperti ikan cencaru, kembung, selar, kerisi dan sebagainya. Walaupun kandungan Omega-3 tidaklah setinggi ikan salmon, namun mencukupi bagi kehamilan yang sihat.

Apakah kebaikan dan kepentingan Omega-3 kepada kandungan? Kajian mendapati Omega-3 membantu bayi membesar dengan lebih pesat dalam kandungan, oleh itu, mengurangkan risiko bayi kurang berat.

5. Buah-buahan dan Sayur-Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran memang baik untuk sesiapa sahaja, termasuklah ibu mengandung. Di dalam buah terdapat vitamin dan mineral yang sangat baik serba serbi untuk ibu dan anak dalam kandungan. Tips mudah diet buah adalah pelbagaikan variasi warna buah dan sayuran yang diambil kerana warna buah melambangkan apa vitamin dan mineral yang terbanyak dalam buah tersebut.

Buah-buahan dan sayur-sayuran juga kaya membekalkan serat dalam diet para ibu bagi membantu melancarkan proses penghadaman, terutamanya dalam fasa perut membesar dan bayi menekan salur pencernaan ibu.

Kesimpulan

Kadang-kadang, apabila kita membaca portal kesihatan antarabangsa, terlalu banyak pilihan makanan cadangan yang lebih kepada diet orang Barat, sebab itu banyaknya cadangan buah blueberry, raspberry, ikan salmon, tuna, kod, bijirin oat dan barli sedangkan di Malaysia, makanan tempatan juga boleh untuk memberikan nutrisi yang seimbang kepada ibu mengandung, malah, dengan harga yang lebih murah!

Sentiasa berbincang dengan pakar sakit puan anda mengenai makanan apa yang perlu diambil atau jika anda memerlukan makanan tambahan.

Selamat menempuh tempoh kehamilan dan selamat menerima cahaya mata!

Hamizah Hanapi
Hamizah Hanapi merupakan seorang graduan sains matematik dari Universiti of Surrey, United Kingdom. Beliau merupakan seorang ibu kepada 3 anak dan suka berkongsi tips keibu bapaan berdasarkan pengalaman beliau. Beliau banyak berkongsikan perjalanan kehidupan beliau di https://www.cozylady.com.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *