Bahaya Pesta Buku Kepada Anak Kecil

Malaysia dikurniakan dengan pelbagai pesta buku. Ini sesuatu yang positif kerana menunjukkan terdapat ‘demand’ untuk buku daripada rakyat Malaysia sendiri, bermakna rakyat Malaysia sudah semakin cakna membaca. Namun, sebagai ibu bapa, tahukah kita terdapat bahaya pesta buku kepada anak-anak kecil?

Semua Ibu Bapa Mahukan Yang Terbaik Untuk Anak

“Puan, buku cerita ini terbaik untuk anak puan.”

“Bang, anak abang yang kecil itu perlukan mainan ini. Sesuai sangat dengan umur dia.”

“Kak, saya ada makanan minda. Jadi, anak akan bijak cepat.”

Ibu bapa mana tak sayang anak. Betul tak? Dibelinya buku latihan dan worksheet yang menimbun dengan harapan si kecil boleh tulis dengan cepat.

Diborongnya segala jenis flash cards supaya anak dapat mengenal huruf dan membaca dengan lancar seawal usia. 

Makan coklat atau pelbagai food supplements yang kononnya dapat merangsang otak kiri dan kanan.

Bila sebut benda-benda saintifik sikit, terus percaya.

Persepsi Masyarakat – Bahaya Pesta Buku

Inilah persepsi yang kita bina. Inilah budaya tidak sihat yang telah sebati dalam masyarakat.

“Mama, adik nak mainan itu.”

“Tak boleh. Mainan berlambak dekat rumah. Kita beli buku je. Kena belajar.”

Tipikal ibu bapa di Malaysia. Ada ibu bapa macam tu?

Kita tak pernah melihat kanak-kanak di dalam perspektif mereka. Kita melihat mereka dalam perspektif orang dewasa. Bertambah teruk, kita melihat diri kita yang dahulu yang serba kekurangan, dan kononnya kita tidak mahu anak kita merasa kekurangan tersebut.

Nak lagi teruk, kita melihat perkembangan anak kita dengan melihat perkembangan anak orang lain. Adil ke begitu?

Kita tak pernah melihat kanak-kanak di dalam perspektif mereka. Kita melihat mereka dalam perspektif orang dewasa. Bertambah teruk, kita melihat diri kita yang dahulu yang serba kekurangan, dan kononnya kita tidak mahu anak kita merasa kekurangan tersebut.

Betulkan Yang Biasa

Saya selalu ingatkan diri saya dan ibu bapa yang lain untuk kembali kepada perkembangan anak-anak yang sepatutnya. Kalau umur anak 1 tahun, cari milestone (tahap) perkembangan untuk anak 1 tahun. Bukan 5 tahun. Semak satu persatu setiap perkembangan yang merangkumi fizikal, emosi, kognitif dan sosial (ini yang asas).

Kalau kita jadi akauntan, kita belajar ilmu akaun. Kalau nak jadi engineer, belajar ilmu engineer. Menjadi seorang ibu bapa pun juga dikira sebagai pekerjaan. Maka, carilah ilmu menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak yang tersayang.

Anak-anak ini ibarat cap jari. Setiap orang berlainan. Individual differences. Kita tak boleh sama sekali pukul rata anak kita dan anak orang lain adalah sama. Even, anak pertama, kedua dan ketiga juga berbeza.

Peranan Ibu Bapa

Jadi, antara bahaya pesta buku ini kepada anak kecil adalah terlalu banyak produk yang kesemuanya dikatakan baik untuk anak kita. Di sini, peranan ibu bapa adalah besar bagi memastikan bacaan yang tepat mengikut tahap dan umur anak kita.

Kadang-kadang kita dah pilih cantik buku-buku yang bersesuaian dengan umur anak. Tapi, apa pula peranan kita? Adakah wujud interaksi sesama anak dan ibu bapa seperti membacakan buku cerita kepada mereka? Adakah kita seorang ibu bapa yang rajin atau malas membaca?

Penjual buku kanak-kanak akan approach ibu bapa sebab mereka sorang penjual. Mereka bukan pakar dalam psikologi dan pendidikan kanak-kanak. Mereka hanya tahu ‘standard’ buku tersebut untuk dijual kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil sebagai target. Tak lebih daripada itu.

Jika mereka berjaya menjual, maka, mereka seorang penjual yang Berjaya.

Tapi, kita? Adakah kita juga ibu bapa yang Berjaya? Adakah kita menzalimi anak kecil kita?

Tak payah nak cepat-cepat. Kalau bahan bacaan tu tak sesuai dengan umur anak-anak, tunggulah. Belilah bila dah sampai waktunya. Selamatkan diri anda dan anak-anak anda daripada bahaya pesta buku ini.

Tak rugi pun.

Penjual buku kanak-kanak akan approach ibu bapa sebab mereka sorang penjual. Mereka bukan pakar dalam psikologi dan pendidikan kanak-kanak. Mereka hanya tahu ‘standard’ buku tersebut untuk dijual kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil sebagai target. Tak lebih daripada itu.

Hazhari Ismail
Hazhari Ismail mempunyai kelulusan Master dan Degree dalam Psikologi Kanak-kanak daripada Birmingham University dan Leeds University, United Kingdom. Beliau merupakan aktivis International Networking for Child Development and Protection (INCDP) untuk hak kanak-kanak. Selain itu, beliau merupakan penasihat kurikulum taska dan tadika di Kuala Lumpur dan Selangor. Beliau kini bertugas sebagai pensyarah di Pusrawi International University College, Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *