Anak Meniru Tabiat Membaca Ibu Bapa

Ramai ibu bapa yang terus inginkan anak minat dan pandai membaca, dalam masa yang sama, ibu atau bapa sendiri tidak menunjukkan minat membaca. Tahukah anda, anak meniru tabiat membaca ibu bapa?

BACA JUGA: Tips Anak Minat Membaca

Anak Meniru Tabiat Membaca Ibu Bapa

Peniruan atau ‘imitation’ adalah penting untuk perkembangan kanak-kanak. Macam mana ia berfungsi? Dari pemerhatian sekeliling, maka apa yang mereka tengok tu akan sampai ke otak untuk diproses terlebih dahulu sebelum mereka mencuba sesuatu.

Ia terjadi untuk semua jenis perkembangan. Daripada bahasa, sehinggalah sosial. 

Membaca. Ramai orang ingat membaca itu kemahiran semata-mata. Kemahiran membaca. Atau reading skill. Sebab itu ibu bapa berlumba-lumba nak bersaing dan memastikan anak-anak cepat dan dapat membaca dengan lancar.

Tapi, membaca adalah lebih daripada sekadar kemahiran.

Juga bukan sekadar memahami simbol, gambar, tulisan atau any form yang membentuk komunikasi satu atau dua hala. Ia datang dari pengalaman memerhati sekeliling. Dari memerhati, maka akan datang proses imitation untu meniru apa yang mereka perhati.

Kanak-Kanak dan Sifat Meniru

Kita kembali semula ke zaman tatkala anak-anak masih lagi bayi.

Bayi akan meniru aksi dan suara. Peringkat ini, bayi sebenarnya sedang ‘membaca’ segala pergerakan termasuklah mimik muka, gesture, suara dan sebagainya.

Kita acah gelak, baby turut ketawa. 
Kita tipu-tipu menangis, baby pon menangis sama. 
Kita jerit aaaa, baby pon tak boleh kalah untuk jerit aaa juga.

Meniru Ibu Bapa Membaca

Dalam konteks membaca, dengan memperbanyakkan bahan bacaan (enrich printed environment) adalah sesuatu yang baik jika mengikut tahap perkembangan anak-anak.

Letaklah pelbagai bahan bacaan seperti picture card, buku cerita, softbook dan sebagainya. Tapi ia tidak mampu nak bagi benefit yang lagi besar dari yang ini, iaitu

Ya. Jika ibu bapa membaca di rumah dan menjadikannya satu tabiat. Ia memberi implikasi yang sangat besar terhadap perkembangan kanak-kanak. Termasuklah menyediakan kanak-kanak untuk minat membaca.

Reading readiness adalah sesuatu yang real.

Memaksa anak-anak membaca adalah sesuatu yang tidak adil bagi mereka. Bila membuat sesuatu dalam keadaan terpaksa, maka ia tidak akan memberi kesan jangka panjang. Dan ia sia-sia.

Ia bermula dengan tabiat ibu bapa membaca dahulu, baru datang yang lain-lain seperti beli buku macam-macam, bawa ke perpustakaan, story tellings dan seterusnya.

Kajian Interim Tabiat Membaca Rakyat Malaysia 2014 menunjukkan purata rakyat Malaysia membaca hanyalah 15 setahun. Berbanding pada tahun 2004 hanyalah 2 buku setahun. Ini disebabkan medium membaca yang makin meluas seperti ebook dan medium yang lain.

Ia jumlah yang sedikit.

anak meniru tabiat membaca

Minat Membaca Anak Akan Datang Sendiri Jika Ibu Bapa Turut Minat Membaca

Kita dibesarkan dengan cara membaca itu adalah satu kemahiran. Then, what next? Bila dah tahu membaca, kemudian nak buat apa?

Kita tak didedahkan dengan nilai membaca itu sendiri. Tidak menjadi habit. Nak pegang buku pun malu dicaci masyarakat. Nak beli buku pun susah. Rasa membazir.

Nilai membaca tu tak berjaya diserap.

Sudah-sudahlah paksa anak membaca.

Ia perlu datang sendiri. Sampai satu tahap mereka sendiri akan minta kan kita sendiri untuk membeli buku. Anak meniru tabiat membaca ibu bapa sendiri. 

Cuba tanya diri sendiri, berapa buah buku anda baca setahun?

Tips Makan Di Luar Dengan Anak Kecil

makan di luar dengan anak kecil

Dengan kehadiran si kecil, mungkin ibu bapa merasakan tempat dan suasana yang paling selesa untuk makan bersama anak kecil adalah di rumah. Namun, ada kalanya, ibu bapa ada keinginan untuk makan di luar. Adakah perkara mustahil untuk makan di luar dengan anak kecil? Dengan sedikit persediaan dan tips berikut, ibu bapa masih boleh melakukannya.

Persediaan Makan di Luar dengan Anak Kecil

1. Utamakan dan Pilih Restoran Mesra Kanak-kanak

Perkara ini agak leceh, tetapi menjamin kesejahteraan dan keamanan hidup ibu bapa untuk makan di luar dengan anak kecil. Pertama, ibu bapa perlu untuk membuat sedikit kajian, cukuplah dengan carian di internet mengenai restoran-restoran yang mesra kanak-kanak. Boleh cari review atau blog-blog yang berkongsikan pengalaman masing-masing. Sebagai contoh, ayah ini ada melakukan review terhadap salah satu restoran mesra kanak-kanak bernama Weaning Tots.

Antara perkara yang menarik untuk ada adalah kerusi kanak-kanak, kawasan permainan anak, makanan yang bersesuaian untuk anak kecil serta tidak dilupakan, menu orang dewasa yang enak. 

Jika perlu, telefon dahulu restoran bagi memastikan kesemua fasiliti yang dingini ada dan berfungsi dengan baik dan jika boleh, untuk melakukan reservation termasuklah kerusi kanak-kanak.

2. Pilih Waktu Makan di Luar yang Bersesuaian Dengan Jadual Anak Kecil

Sebagai ibu bapa, kita seharusnya sudah tahu jadual aktiviti seharian anak kecil kita. Ini termasuklah waktu tidur, waktu buang air, waktu makan dan sebagainya. Elakkan untuk makan di luar pada waktu-waktu genting seperti waktu tidur kerana ada kemungkinan mood anak akan menjadi tidak baik, tantrum dan akan merosakkan mood ibu dan bapa.

Asalnya ingin makan di luar untuk bersantai-santai keluarga, akhirnya menjadi medan peperangan antara ibu bapa dan anak kecil pula.

3. Bawa Buku atau Permainan Kegemaran Anak

Jika kita makan di restoran jenis bukan fast food, bersedialah untuk mengisi masa anak-anak sekitar 10-20 minit sebelum makanan dihidangkan. Anak-anak kecil biasanya tidak boleh bertahan 10 minit tanpa berbuat apa-apa, jadi, bagi mengelakkan mereka tantrum, cuba untuk lekakan mereka dengan permainan dan buku kegemaran mereka.

Ramai ibu bapa yang mengambil jalan mudah memasangkan video atau permainan di tablet dan membiarkan anak leka dengan gajet tersebut. Kami tidak menggalakkan ini menjadi kebiasaan kerana kami percaya, aktiviti fizikal anak yang disertai penglibatan ibu bapa adalah penting untuk tumbesaran kognitif dan sosial kanak-kanak.

4. Bersedia Untuk Berjalan-jalan Dengan Anak

Disebabkan anak-anak kecil ini memang susah untuk duduk di satu-satu tempat bagi satu tempoh yang panjang, ibu bapa perlu bersedia untuk membawa mereka berjalan-jalan di sekitar restoran tetapi pastikan anak-anak ini tidak mengganggu pelanggan lain atau tidak masuk ke tempat berbahaya.

5. Kongsi Makanan Anda

Kebanyakan restoran ada menawarkan menu untuk kanak-kanak. Namun, biasanya, menu ini bersaiz kecil dengan harga tidak banyak beza dengan menu dewasa. Kanak-kanak kecil juga biasanya akan hilang fokus di pertengahan sesi makan dan mungkin sahaja tidak menghabiskan makanan mereka.

Jadi, untuk berjimat, ibu bapa bolehlah meminta pinggan kosong dan membahagikan sedikit bahagian makanan ibu atau bapa, jika makanan itu sesuai dimakan anak-anak.

makan di luar dengan anak kecil

Kesimpulan

Walaupun ibu dan bapa merasakan letih dan mencabarh untuk membawa anak kecil makan di luar, namun, hargailah saat-saat berharga ini. Layanlah anak-anak anda sebaiknya kerana momen-momen sebegini mungkin tidak dapat berulang lagi. 

Take it easy. Jika rancangan anda tidak sepenuhnya dapat dilaksanakan seperti asalnya kerana anak-anak kecil, bertenanglah dan nikmati saat-saat meletihkan ini sebelum ianya berakhir.

Tips Tambah Susu Badan

tips tambah susu badan

Menyusukan anak merupakan satu anugerah buat ibu. Setiap ibu pasti menginginkan penyusuan anak yang lengkap, seboleh-bolehnya sehingga anak 2 tahun. Namun, ibu menyusu kerap kali berhadapan dengan cabaran untuk memberikan komitmen 2 tahun untuk menyusukan anak. Tidak dinafikan, terdapat sebilangan ibu yang tidak dapat menyusukan anak penuh kerana berhadapan cabaran yang tidak dapat dielakkan. Namun, usaha, komitmen dan pengorbanan diperlukan oleh ibu dan suami untuk menjayakan penyusuan anak anda. Di sini kami menyenaraikan 7 tips tambah susu badan, sebagai rujukan dan boleh diaplikasi, jika sesuai.

Tips Tambah Susu Badan

1. Susukan anak / pam dengan kerap

Semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyak susu dihasilkan. Penyusuan atau pengepaman kerap akan memberi isyarat kepada badan bahawa bayi sedang lapar, seterusnya payudara akan menghasilkan lebih banyak susu.

Bagi ibu bekerja, jangan jadikan payudara bengkak sebagai kayu ukur untuk mengepam sebaliknya pastikan anda mengikut jadual pam yang konsisten, sekurang-kurangnya mengepam setiap 4 jam.

2. Melakukan Power Pump secara rutin

Dicadangkan melakukan power pump 2 kali seminggu. Antara teknik yang dicadangkan adalah menjalankan rutin mengepam 10 minit, rehat 10 minit yang diulang 3 kali (jumlah masa: 60 minit). Disebabkan memerlukan jumlah masa yang panjang setiap sesi, dicadangkan dilakukan pada awal pagi ketika bayi tidur lebih lama dan tidak menyusu. Perkara ini dapat membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.

3. Amalkan makanan milk booster

Jika anda mencari di Google mengenai makanan ‘milk booster’, anda akan mendapati tidak kurang 100 cadangan makanan untuk diambil. Perlu diingat, setiap orang mempunyai fisiologi yang berbeza, jadi, reaksi terhadap makanan berbeza juga adalah berlainan. Teruskan mencuba makanan-makanan yang dicadangkan dan perhatikan jika anak anda mempunyai alahan. Sila rujuk pakar perubatan dengan segera jika alahan terjadi.

4. Minum air secukupnya

Susu terdiri daripada lebih 90% air. Oleh itu, adalah satu keperluan untuk ibu menyusu meminum cukup air untuk memastikan kesihatan yang optimum untuk menyusukan anak.

5. Amalkan marmet selepas menyusu / mengepam

Marmet merupakan satu teknik mengosongkan payudara secara manual menggunakan tangan. Selepas menyusukan anak atau mengepam susu, anda digalakkan untuk mengurut payudara menggunakan tangan bagi mengeluarkan saki baki susu yang tinggal agar payudara benar-benar kosong seterusnya merangsang pengeluaran susu yang lebih banyak secara berterusan.

Untuk teknik urutan yang betul, anda boleh dapati di laman-laman web penyusuan dan breastfeeding support group.

6. Amalkan penyusuan serentak (tandem nursing)

Jika anda mempunyai hanya seorang bayi untuk disusukan dalam satu-satu masa, semasa anda menyusukan bayi, anda digalakkan untuk turut mengepam payudara sebelah lagi. Kajian daripada Prime et. al. (2012) menunjukkan bahawa penyusuan serentak berpotensi mengoptimakan kadar penghasilan susu ibu sehingga 18%.

Ini juga bermaksud, double breast pump adalah lebih baik untuk menambahkan susu ibu berbanding single breast pump.

7. Sentiasa berfikiran positif

Setiap ibu yang menyusu perlu sentiasa berfikiran positif dan yakin bahawa dia mampu untuk menyusukan anaknya sehingga umur 2 tahun. Ibu menyusu juga perlu dalam keadaan tenang dan gembira bagi membantu penghasilan susu yang mencukupi. Di sinilah peranan penting suami untuk menemankan isteri serta berborak perkara yang menggembirakan.

Kesimpulan

Sekadar mengetahui tips tambah susu badan tidaklah mencukupi andai tiada kekuatan mental dan fizikal bagi melaksanakannya. Justeru, sokongan semua pihak khususnya pasangan adalah penting bagi memastikan kejayaan perjalanan menyusu seorang ibu.

Kanak-kanak dan Gajet

kanak-kanak dan gajet

Namakan apa sahaja jenis gajet yang memenuhi kehidupan. Ipad, mobile phone, tablet, laptop dan lain-lain. Kebergantungan kita terhadap gajet semakin menjadi-jadi. Sampaikan nak diamkan anak yang menangis sekali pun, ibu bapa terus menghulur gajet supaya mereka diam. Bahkan, ada ibu bapa yang memberikan searang satu anak masing-masing yang masih kecil sebuah gajet, dan digunakan tanpa kawalan. Apakah kesan jika dibiarkan kanak-kanak dan gajet?

Kanak-Kanak dan Gajet: Parah Jika Dibiarkan

Perkembangan awal kanak-kanak lebih tertumpu kepada penggunaan deria atau sensory mereka. Deria ini dirangsang dengan bercakap dengan orang, membuat bunyi, menyentuh dan melihat alam sekeliling, merasa dan menghidu. Mereka perlu bergerak.

Telah banyak kajian daripada pakar telah memberi amaran jika ibu bapa memberikan gajet kepada anak-anak tanpa kawalan, maka ia boleh memberi kesan jangka masa panjang yang negatif. Akan wujud masalah tingkah laku.

Jika fokus kanak-kanak hanya untuk gajet menyebabkan tiada interaksi luar yang berlaku. Kurangnya perkataan yang mereka tahu. Malu nak bercakap. Tiada keyakinan diri. Tak kenal sesama saudara.

Belum lagi merencatkan perkembangan motor halus. Perkembangan fizikal kanak-kanak tidak berlaku dengan normal. Pada waktu terbaik mereka untuk menguatkan otot, bermain di luar, tetapi kita ubah dengan berikan gajet yang hanya menggerakkan jari jemari.

Emosi mereka juga jadi tidak terkawal. Cuba ambil gajet dari tangan mereka. Atau tidak benarkan mereka menggunakan gajet untuk sementara waktu. Apa yang akan mereka buat? Boleh jadi, kanak-kanak akan memukul ibu bapa untuk melepaskan geram. Malah, lebih teruk, ini boleh membawa kepada masalah mental.

Sebab itu, saya sarangkan bahawa tiada interaksi antara kanak-kanak dan gajet bagi umur 2 tahun ke bawah. Langsung jangan beri.

Jika anak sudah berumur antara 2-6 tahun ke bawah, bolehlah diberi tetapi maksimum hanya 2 jam sahaja penggunaan.

Janganlah degil.

Takut Anak Ketinggalan Dengan Teknologi Semasa

Benar, kita tidak mahu anak kita ketinggalan. Sentiasa up to date dengan perkembangan teknologi terkini. Tapi biar berpada. Berpada bagaimana? Berikan ikut umur dan kesesuaian masa dan tempoh penggunaan.

Bukan semua umur kanak-kanak menjalani perkembangan dengan kadar yang sama. Adakalanya, mereka belum bersedia. Kalau kita langgar juga, kita melangkaui perkembangan yang sepatutnya berkembang terlebih dahulu.

Apa Solusinya?

1. Paling utama, ibu bapa tolong bercakap dengan anak-anak. Tidak bergerak depan skrin akan menjadikan anak-anak  tidak tahu bersosial.

2. Letak peraturan waktu penggunaan supaya kanak-kanak tidak sampai tahap ketagih, atau menjadi hamba gajet. Setiap kali sebelum memberikan gajet, ingatkan dan berjanji dengan anak bahawa dia hanya boleh bermain untuk satu jangka masa yang dibenarkan sahaja.

3. Jadilah role model. Jika kita tak bagi anak-anak guna gajet ketika makan, sebagai ibu bapa, kita pun seharusnya jangan guna juga. Kalau tak jadi sia-sia. Seperti nak suruh anak ketam jalan lurus, tapi mak dia pun jalan senget dan tak betul. Walk the talk.

4. Bermainlah dengan anak tanpa menggunakan gajet. Banyak lagi bahan konkrit dan berjisim di dunia nyata berbanding aplikasi di skrin gajet.

5. Games yang berasaskan pendidikan di dalam gajet tu boleh main, tetapi bersama-sama ibu bapa, dan ada limit masa yang dibenarkan. Bukannya beri kebebasan untuk anak bermain tanpa had.

Renungan

Jika ditenung komik di atas, bukankah ini ironi? Ibu bapa yang kononnya tahu tentang anak-anak, tetapi sebenarnya melakukan kesalahan dalam membesarkan anak.

Kita fikir kita dah jadi ibu bapa yang terbaik bila hantar anak-anak ke tadika/taska yang biarkan anak bermain. Tetapi di rumah, kita yang abaikan tanggungjawab dengan merosakkan perkembangan kanak-kanak.

Kita dah buat salah dengan anak pertama dulu. Tapi buat lagi salah dengan anak kedua, ketiga dan seterusnya.

Kita yang salah.